14 Ekim 2024 | KONUK YAZAR 249. Sayı (Ekim 2024) | 731 kez okundu |
Ekrem ERKUT
DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı
Kış ayları yaklaşırken bireysel ve merkezi ısıtma cihazlarının bakımı ve tasarruf tedbirleri ile ilgili konular tüketiciler için önem arz ediyor. Bu kapsamda DOSİDER olarak tüketicilere yönelik bazı önemli bilgiler paylaşmak istiyoruz.
Bireysel ısıtma cihazları içinde en çok kullanılan ürün grubu kombilerin ev ve iş yerlerimizde kesintisiz olarak sıcak kullanım suyu ve kış döneminde ısınmamızı sağlayan, ev ve iş yeri konforu için en önemli ev cihazlarının başında gelmektedir. Merkezi ısıtma sistemleri de duvar ve yer tipi kazanların performansları ile apartman, iş yeri vb. pek çok binanın konforunu sağlamaktadır.
Isıtma cihazlarının pek çoğunun doğal gaz ile çalışan cihazlar olmaları nedeniyle kullanıcıların düzenli olarak yıllık bakım yaptırması konfor ve güvenlik için çok önemlidir. Doğal gaz kullanıcılarının kombiler başta olmak üzere merkezi ısıtma sistemleri, doğal gaz sobaları gibi gaz yakan cihazların tümünde her yıl düzenli olarak yıllık bakımlarını cihazların markalarına ait Yetkili Servislerine yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.
Tüketiciler, cihaz bakımının yanı sıra; evlerinin kapı, cam, duvar ve çatı izolasyonu yetersiz ise uygun bir şekilde yalıtım yaptırmalı, binalarında mantolama ile yalıtım yaptırma imkanı olmayan kullanıcılar evlerindeki her bir radyatörün arkasında mutlaka ısı yansıtıcı paneller kullanmalıdır. Termostatik radyatör vanaları ile tam ve kesin bir tasarruf sağlandığını, oda termostatı ve dış hava sensörü kullanarak da ısıtma maliyetinin azaltılabileceğini belirtmek isteriz.
Bilindiği üzere, ülkemizde 2018 yılı Nisan ayında yürürlüğe giren, Energy Related Products - ErP (Enerji ile ilişkili ürünler) yönetmeliği ile AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de sadece “yoğuşmalı cihaz” olarak nitelendirilen yüksek verimli kombi, kazan gibi ürünlerin arzı sağlanmaktadır. Yukarıda sayılan hususlara ilave olarak, yoğuşma teknolojisinin sağladığı tasarruf ve verimliliğin de katkısı ile doğal gaz tüketimi ve faturalarında %25-30 oranına varan düşüş sağlamak mümkün olmaktadır.
Cihaz kullanımı ile ilgili olarak sıkça gündeme gelen bir diğer konu ise kombiyi belli zaman aralıklarıyla kısa sürelerde çalıştırma hususu. Bilinenin aksine “aç kapat” şeklinde bir kullanım tarzı, hem daha fazla yakıt tüketimine, hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombinizi düşük sıcaklık ayarında sürekli çalıştırmak daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır. Zaman saati, oda termostatı gibi cihazlar kullanılarak evde bulunulan zaman ile bulunulmayan zamanlar planlanabilir, gece konumu gibi pek çok ayar ile verimlilik ve tasarruf imkanı artırılabilir.
Tüketicilerimizin kış sezonu başlamadan önce kombi ve merkezi sistem ısıtma cihazlarını kontrol amaçlı olarak çalıştırmalarını, kullanıcı seviyesinde ısıtma kontrollerini yapmalarını tavsiye ederiz. Bu kapsamda doğal gaz kullanılan alanlardaki havalandırma menfezlerinin kullanıcılar tarafından herhangi bir neden ile kapatılmaması, doğal gaz tesisatında gaz dağıtım şirketi bilgilendirilmeden, proje dışı değişikliklerin kesinlikle yapılmaması son derece önemlidir. Kombi kullanıcıları baca bağlantılarının cihaz üzerinde montajlı, yerinden çıkmamış olduğunu mutlaka gözle kontrol etmelidir.
Tüketicilerimizin can ve ürün güvenlikleri için en önemli husus; bakım/onarım hizmetlerini mutlaka Yetkili Servislerden almaları, servis ihtiyaçlarında web üzerinden yapılan basit aramalarda karşılarına çıkan servis noktasının yetkili olup olmadığını kontrol etmeleri, mümkün ise ilgili markanın resmi web sayfasından yetkili servis bilgilerine, çağrı merkezlerine ulaşmalarıdır. Pek çok tüketici kombi, beyaz eşya gibi ürünlerde web aramalarında özel servislerin yanıltıcı web sayfalarından hizmet alabilmekte, pek çok risk ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından bu konuda önemli çalışmalar yürütülmektedir. www.servis.gov.tr (SERBİS) web sayfası tüm ürün grupları için hizmete girmiş, tüketicilerin ilgili marka yetkili servislerine ulaşmaları için önemli bir kanal oluşturulmuştur.
R E K L A M